Gå til innholdet
Tradesolution > Artikler > Bærekraftige og innovative logistikkløsninger

Bærekraftige og innovative logistikkløsninger


Til høsten frakter ASKO Maritime dagligvarer med elektriske sjødroner over Oslofjorden. Tradesolution har utviklet den digitale løsningen for gjennomføring av transporten i samarbeid med ASKO Maritime, NorgesGruppen Data og Konciv.

ASKO lanserer helelektrisk transport med betydelig miljøgevinst

Istedenfor å kjøre 150 trailere hver dag rundt Oslofjorden mellom lagrene i Vestby og Sande, skal transporten nå gå sjøveien med droner. Transporten blir 100% elektrisk, kortere og raskere. ASKO sparer miljøet for to millioner kjørte kilometer med trailer hvert år. Det gir en årlig reduksjon på 5.000 tonn CO²-utslipp.

100% elektrisk transport mellom lagrene i Vestby og Sande, inkludert sjødroner over Oslofjorden.
Foto: ASKO Maritime

Selvkjørende sjødroner og terminaltraktorer

I løpet av høsten 2022 vil altså 100% elektriske sjødroner trafikkere strekningen Horten – Moss. Sjåførene leverer tilhengere (traller) på havneterminalen til angitt tidspunkt, og kan umiddelbart kjøre videre med ny tilhenger, uten å måtte vente på kaien eller være med på overfarten. Terminaltraktorer sikrer effektiv lasting og lossing av tilhengerne på og av sjødronene. På sikt blir både havneterminalene og sjødronene ubemannede. Sjødronene vil styres fra et kontrollsenter på land.

På havneterminalene vil autonome terminaltraktorer sikre effektiv lasting og lossing på og av sjødronene.
Foto: ASKO Maritime

ASKO Maritime valgte Tradesolution som systemleverandør

For å sikre en effektiv transport, trengte ASKO Maritime en digital løsning for gjennomføring av transporten. De valgte Tradesolution som systemleverandør. Tradesolution er kjent for å utvikle og drifte IT-systemer for dagligvarebransjen, blant annet transportstyringssystemet TakeCargo som i dag benyttes av de tre store dagligvaregrossistene i Norge.

Effektiv logistikk med bookingsystem og egen app

TakeCargo bookingsystem for ASKO Maritime.
Foto: Tradesolution

Tradesolution har utviklet både et tilpasset bookingsystem i TakeCargo og en egen app på oppdrag fra ASKO Maritime. Brukergrensesnittet er enkelt og selvforklarende, både for transportørene, sjåførene og for ASKO Maritime.

Transportkundene booker plass på sjødronene via bookingportalen til TakeCargo eller via systemintegrasjoner (API). Kunden velger dag, tidspunkt og antall tilhengere ut ifra ledig kapasitet, samt transportør og sjåfør som skal levere og hente på hver av terminalene.

TakeCargo-appen laget for
ASKO Maritime.
Foto: Tradesolution

I appen får sjåførene beskjed om transportoppdraget. Appen angir leveringstid, angitt plass for tilhengerne på havneterminalen, og brukes også for å registrere avvik. Sjåførene kan til og med bruke appen som portåpner til havneterminalen.

ASKO Maritime har til enhver tid full oversikt over transportoppdragene i logistikkløsningen, inklusive prisavtaler og avvik, og bruker det som grunnlag for å fakturere transportkundene.

Marius Risan, Commercial Director i Tradesolution
Foto: Privat

«Til nå har dette vært et lærerikt og spennende samarbeid med ASKO Maritime, NorgesGruppen Data og Konciv. Det er utrolig gøy å kunne bidra til at ASKO Maritime vil nå sine målsetninger om en innovativ og bærekraftig transportløsning for fremtiden»

Marius Risan, Commercial Director, Tradesolution

IT-løsninger tilpasset kundens behov

Denne innovative løsningen er spesialutviklet for ASKO Maritime, datterselskap av ASKO Norge som er Norges største matdistributør. Tradesolution har en stor utviklingsavdeling med et eget UX-miljø*, og kan levere kundetilpassede og bærekraftige løsninger innenfor transport og for andre bransjer.

Tradesolution har utviklet og drifter i dag tjenester for dagligvare- og serveringsbransjen innen MDM & Digital Content*, CRM & Insight*, og Supply Chain Management. 

Ønsker du mer informasjon om hva vi kan tilby innen kundetilpassede IT-løsninger, ta kontakt med på e-post Administrerende Direktør, Sigmund Berle Jensen eller Prosjekt- og Kundekoordinator, Arnstein Dragland


Begrepsavklaringer / forkortelser*:

  • UX (User Experience): Brukeropplevelser / “is how a user interacts with and experiences a product, system or service” (Kilde: https://en.wikipedia.org/wiki/User_experience)
  • MDM & Digital Content: EPD-basen (MDM (MasterData Management) = datavarevarehus/-fangst), fotostudio og bildebank.
  • CRM & Insight: Salgsstøtte, salgsledelse og analyse / innsikt.

Kilde:

Forfattere og bidragsytere til denne artikkelen:

Kjersti Kallevik

Markedskonsulent / Digital markedsfører, Tradesolution

Marius Risan

Commercial Director, Tradesolution

Arnstein Dragland

Prosjekt- og kundekoordinator, TakeCargo, Tradesolution

Del artikkelen

Andre artikler du kan være interessert i:

Meld deg på våre nyhetsbrev

Fyll inn din kontaktinformasjon og bli oppdatert på våre løsninger og nyheter.

Klikk her for påmelding

Jeg ønsker nyhetsbrev om

Ved påmelding vil du automatisk motta nyhetsbrev fra Tradesolution. Dette utgjør 1-3 nyhetsbrev i måneden. Ved å melde deg på våre nyhetsbrev samtykker du i å være kjent med vår Personvernpolicy